Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето
  • От 1 октомври 2018 г. клиниката ще работи в х-л Аква Азур в курорта "Св. Св. Константин и Елена"
  • За повече информация и резервации, моля обадете се на тел. 0888 951 288

Труд

Вяра повярва, че може да си здрав без лекарства. „Нелечимата“ астма на жената изчезнала след спиране на млечните продукти

Архитектката Вяра Ракаджиева потърсила помощ от д-р Емилова, след като се „сдобила” с много тежка астма, списък с още диагнози и задължително присъствие в чантата на две помпички за справяне с кошмарните дихателни пристъпи.

До студентските години Вяра даже нямала медицински картон. Била здрава, много енергична и активно плувала. Но като повечето модерни градски хора и тя попаднала в стреса на всекидневието и омагьосания кръг на болести, килограми и купища лекарства. Получила втора степен затлъстяване, хиперинсулинизъм, черният ѝ дроб бил увеличен и омазнен, нивата на артериално налягане повишени. Но най-мъчителна била бронхиалната астма. Появила се след много ангини и лечението им с антибиотици. Вяра си спомня, че когато я приели по спешност в болница заради ужасни болки в гърлото от гноен абсцес на фаринкса, всеки ден ѝ поставяли „по една тавичка“ инжекции антибиотик. Въпреки лекарствата, астмата не отстъпвала, пристъпите на задух били тежки, появили се двете помпички и дежурната диагноза, че обречеността е за цял живот.

Жената потърсила спасение в санаториални процедури в Сандански. Но постигнатият ефект бързо изчезнал. Започнало да ѝ се налага да спи седнала, защото се давела, и сутрин тръгвала по задачи уморена и сърдита на болестта. Хранела се основно с месни и млечни продукти, тестени и сладки неща.

Точно това променила още с първото си идване в медицинския център на д-р Емилова през 2012 г. Била като разтърсена от думите на лекарката, че ако за 6 месеца забрави млякото и млечните произведения и свали 20 кг, ще забрави и астмата. Изглеждало прекалено просто и желано невъзможно. Първото гладуване на Вяра Ракаджиева било 20 дни, последвано от 20 дни захранване. Болестта сякаш по чудо отстъпила. Според д-р Емилова случаят на жената има съвсем логично обяснение. Консумирането на големи количества млечни продукти предизвиква в организма образуване на слуз, причина за различни дихателни проблеми. Освен това води до извличане на калций от костите и застрашава организма с остеопороза.

Всяко гладуване на Вяра е по 20 дни с 20 дни захранване. Посещавала е няколко пъти медицинския център, правила е програмата и сама. Забелязала е, че когато заради голям стрес в работата пренебрегне съветите на д-р Емилова, се чувства некомфортно и килограмите напомнят за себе си. Но астмата е вече в миналото.

Съветът на д-р Емилова проработил и при сина на Вяра

Иван Палигоров е на 14 години. От бебешка възраст получавал по „редовен график“ тежки отити и приемал няколко пъти годишно антибиотици, спомня си майка му. Трябваше ми известно време да направя връзка между съвета на д-р Емилова към мен и възможността да се овладее непрестанното боледуване на сина ми, казва Вяра. Нито един лекар, освен нея, не изказа увереност, че отитът и млякото вървят ръка за ръка, разбивайки здравето ни.

Иван преживя много тежки моменти. След консумация на прясно мляко получаваше хрема и само ден-два след това се възпаляваха ушите. Приеман е бил по спешност в „Пирогов“ за седмица заради мъчително възпаление на ушите. Пукано му е било тъпанчето, пак при спешна ситуация. Това е изключително болезнена манипулация и момчето се гърчи в ръцете на Вяра и пищи. За малчуганите е стряскащ даже и видът на инструмента, подобен на подострена отвертка, спомня си майката на Иван. На всичко отгоре ушите не бивало да се мокрят цели 6 месеца.

След като спира прясното мляко и силно ограничава сиренето и кашкавала, Иван Палигоров е държавен шампион в плуването и отличен ученик. Тренира в клуб КПС „Олимпия“ на единствената ни /досега/ олимпийска шампионка Таня Богомилова.

Титлите на момчето са и в най-тежки, дори за категория мъже, дисциплини – 400 м съчетано плуване /100 м бътерфлай, плюс 100 м гръб, плюс 100 м бруст, плюс 100 м кроул/, 400 м свободен стил, 1500 м свободен стил. Национален шампион е в модерния петобой /до 14 години, двубой/ – 100 м кроул, плюс 1600 м бягане.
Вицешампион е по акватлон /към федерацията по триатлон/ – 1000 м бягане, плюс 200 м кроул, плюс 1000 м бягане.

Младият талант тренира само плуване, но този всестранно развиващ спорт му е полезен за впечатляващи изяви в три родни федерации от олимпийското семейство.


No images in specified directory!

Facebook